Zasięg lotu ptaków

Zimorodek to szalenie uroczy ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze regiony występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są niewątpliwie wpisane w naturę zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei lecą do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które bardzo często mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Są one wykorzystywane przez zimorodki jako fantastyczny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru.

Zasięg ptaków

Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest równa długości samej głowy oraz dzioba. Najczęściej zimorodek osiągaj co najwyżej 17 centymetrów długości, natomiast masa jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Czytaj dalej Zasięg lotu ptaków

Ładne ubarwienie ptaków

Sójka to przedstawiciel rodziny krukowatych. Jest średnich rozmiarów ptakiem, który zamieszkuje prawie całą Euroazję oraz północno-zachodnią część Afryki. Również na terenie Polski gatunek ten niewątpliwie uznać można za rozpowszechniony. Sójkę uznaje się za jednego z najbardziej kolorowych ptaków z rodziny krukowatych, które spotyka się w całej Europie.

Jego niecodziennie połączenie czerwonobrązowego koloru ciała z przeplatającą się czernią i niebieskim kolorem na skrzydłach, sprawia, że ptak ten jest bardzo prosty do rozpoznania. Samiec i samica sójki posiadają to samo ubarwienie oraz bardzo zbliżone do siebie gabaryty. Niesamowite prążkowane pióra sojki szalenie często można zobaczyć w opadających liściach z drzew, ponieważ to właśnie jesienią ptaki te się pierzą, tracąc swoje pióra.

Ptaki i ich pióra

Pióra sojki potrafią zdradzić bardzo {dużo|wiele o niej samej. Starczy zaledwie jedno pióro, aby orientujący się w temacie ornitolog, mógł stwierdzić, w jakim wieku jest jego właściciel. Wszystko jest zasługą niebiesko-czarnych prążków, na bazie których określa się wiek tych ptaków. Długość ciała sojki osiąga co najwyżej 35 centymetrów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka zawiera się w kolei w przedziale od 52 do 58 centymetrów. Ptaki te zdecydowanie nie należą do większych, a masa ich ciała wynosi zwykle od 150 do 180 gram. Czytaj dalej Ładne ubarwienie ptaków

Rozmiary ptaków – ciekawostki

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych imponujących rozmiarów, jakie są typowe dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który zamieszkuje obszary właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania pustułka omija jednak koło podbiegunowe, do którego cech klimatu, gatunek ten nie jest odpowiednio przystosowany. Bezwzględnie najwyższą liczebność pustułki zwyczajnej można zauważyć się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Pośród tych państw niezaprzeczalny prym wiodą Niemcy, na terenie których wystąpić może aż 60 tysięcy par.

Rozmiar ptaków

W aktualnych czasach nasz kraj nie zalicza się do ulubionych miejsc pomieszkiwania tego gatunku. Pomimo to, jest to dalej najliczniejszy sokół na obszarze całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami oraz pazurami. Spód ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w typowy sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Zarówno u samca jak i samicy zauważyć można długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie węższych, ciemnych prążków. Czytaj dalej Rozmiary ptaków – ciekawostki