Zasięg lotu ptaków

Zimorodek to szalenie uroczy ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze regiony występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są niewątpliwie wpisane w naturę zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei lecą do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które bardzo często mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Są one wykorzystywane przez zimorodki jako fantastyczny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru.

Zasięg ptaków

Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są także sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest równa długości samej głowy oraz dzioba. Najczęściej zimorodek osiągaj co najwyżej 17 centymetrów długości, natomiast masa jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Czytaj dalej Zasięg lotu ptaków